Wil je een boomhut bouwen voor je kinderen? Waarom zou je geen gebruik maken van hergebruikte palletten om een duurzame en milieuvriendelijke speelplek te creëren? In deze post laat ik zien hoe ik een boomhut maak. Een volledige stap-voor-stap handleiding is het niet, wel geef ik je tips, trucs en inspiratie om een boomhut te maken waar je kinderen dol op zullen zijn. Geef je (klein)kinderen een unieke en avontuurlijke speelruimte in je eigen achtertuin!
paar weekends werk
wel wat handigheid nodig
sterk afhankelijk van gebruikte materiaal en wat je nog hebt liggen
Locatie
De eerste stap, en zeker niet onbelangrijk, is het bepalen van de locatie van de boomhut. Voor ons was het belangrijk dat de boomhut, hoe mooi ze ook ging worden, het uitzicht van de tuin niet te hard verstoort. We hebben ook geen grote of stevig bomen waar we de hut in kunnen bouwen. In ons geval werd het dus een paalwoning onder een boom, die aan de kant van de tuin in het kippenhok staat.
De fundamenten van de boomhut
De boomhut staat op 6 palen die steun geven aan 2 palletten. De palen zitten een goed stukje in de grond en komen onder de palletten te zitten.
De palletten steunen op twee balken die de steunpalen per 3 verbinden. Tussen de verschillende palen zijn in zowel de breedte als de lengte schuine planken aangebracht zodat er een stabiel vakwerk ontstaat. Zonder deze planken is het onderstel zeer instabiel.
De vloer en de muren
Zoals eerder gezegd heb ik handig gebruik gemaakt van spullen die ik nog had liggen. Bij die spullen horen 5 opzetranden voor palletten. Hiermee had ik op nog geen 5 minuten de muren van de hut staan.
Daarna kwam de trap, want telkens op het staketsel klauwteren is ook niet alles. Hiervoor heb ik 2 stevige tuinpalen gebruikt waartussen (bewust scheef) treden zijn aangebracht.
Op de plaats waar de deur komt heb ik vanbinnen planken vastgeschroefd zodat de opzetranden mooi samenblijven. Daarna heb ik met de cirkelzaag, decoupeerzaag en multitool het deurgat vrijgemaakt. De cirkelzaag raad ik af, want deze was moeilijk onder controle te houden bij het verticaal uitzagen van het gat. Bewijs hiervan is de ‘uitschieter’ rechts bovenaan het deurgat.
Na de deur toch al een beetje aan de veiligheid gewerkt door aan de balustrade te beginnen. Op de hoek staat een tuinpaal en bovenaan heb ik een tak van een appelboom gebruikt die al 5 jaar rondslingerde in de tuin. Soms loont de “dat-komt-ooit-nog-wel-eens-van-pas” mentaliteit wel.
Het dak
Voor het dak gingen we aan de slag met restanten van ‘tuinschermen’. De planken zijn niet nieuw maar dat zorgt er meteen voor dat het dak van de boomhut een doorleefde look krijgt.
De planken van het dak overlappen een stukje om toch ietwat water tegen te houden als het regent.
Om valpartijen te voorkomen gaat de balustrade nog wat robuuster gemaakt worden. Hiervoor heb ik nog wat takken liggen om een constructie te maken met kleinere gaten. Als het zover is pas ik deze post weer een beetje aan.