Spring naar de inhoud

Modderkeuken van pallethout

  • Peter 

Een modderkeuken is een leuke manier om kinderen buiten te laten spelen en te laten experimenteren met verschillende texturen en materialen. In deze post leg ik stapsgewijs uit hoe je eenvoudig een modderkeuken kunt bouwen met materialen die gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

weekendje werk

beetje handigheid vereist

kan voor minder dan €100

Materiaal

2 (euro)palletten in degelijke staat

Restjes pallethout om hier en daar de modderkeuken te verstevigen

Ikea TROFAST bakje (42×30) of bakjes (20×30)

(Lange) schroeven

Decoupeerzaag

Cirkelzaag (kan ook met decoupeerzaag)

Klauwhamer

Koevoet

Schroef- en boormachine

De modderkeuken maken

Voor we palleten beginnen te verzagen en de stukken aan elkaar beginnen schroeven kan het nuttig zijn om een idee te hebben waar we naartoe willen. Omdat het moeilijk is om vanuit elke hoek een foto te maken van de modderkeuken vind je hieronder een handige 3d tekening terug die je langs alle kanten kan draaien en bekijken.

De modderkeuken die ik gemaakt heb wijkt een beetje af van mijn ontwerp omdat je gaandeweg nu eenmaal dingen tegen komt die in de praktijk wat te moeilijk lijken of beter kunnen.

Twee europalletten in redelijke staat worden de basis van de modderkeuken.

Beginnen doen we met één van de twee hele palletten aan te passen zodat we een volledig gevuld werkblad krijgen. Maak hiervoor de tweede plank beginnende van een zijkant los en verzaag ze in stroken die tussen de resterende planken aan te andere zijkant passen.

Zaag nu het werkblad los van het andere stuk van de pallet. Het afgezaagde stuk gebruiken we later als steun vooraan onder het werkblad. Op de 3d tekening bovenaan deze post is het werkblad groen afgebeeld en de voorste steun rood.

Het handigste is om nu eerst het werkblad van de nodige gaten te voorzien voor de Ikea TROFAST bakjes voor we de keuken verder in elkaar steken. Teken het bakje op het werkblad en zaag het uit met een decoupeerzaag.

Zorg hierbij dat het gat kleiner is dan de buitenrand van het bakje zodat het blijft hangen. Maak het gat liever iets te klein om het dan achteraf groter te maken met een ruwe vijl. Als het gat te groot is en het bakje valt er door is het moeilijk om dit netjes op te lossen.

Omdat ik twee bakjes naast elkaar ga maken moet er nog een versteviging komen tussen de bakjes zodat het werkblad ertussen heel blijft. Hiervoor gebruik ik een vierkant balkje dat ik onder het werkblad vastzet.

Na het verstevigen van het werkblad kan het gat voor het tweede bakje afgetekend en uitgezaagd worden. Als beide bakjes mooi in het werkblad passen kunnen gaan we verder met het bouwen van de keuken.

De poten die we eerder van het werkblad afgezaagd hebben zijn iets te hoog en moeten dus een beetje afgekort worden.

Leg de tweede pallet plat op de grond en zet het werkblad er op, zoals het uiteindelijk vast gemaakt gaat worden.

Meet de lengte van de poten die net achter de blokken vooraan het werkblad gaan komen (rode stuk op de 3d tekening). Bij mij kwam dat op een dikke 27,5cm. Op een ideale pallet zou dat 28,35cm zijn.

Maak de poten liever iets te kort zodat het werkblad naar voor afwatert. Beter wat modder in de kinderen hun laarzen dan water dat achteraan het werkblad blijft staan na een regenbui.

Wanneer de poten afgekort zijn is het de bedoeling om het werkblad zo stabiel als mogelijk vast te maken aan de achterwand. Om steunen te maken voor onder het werkblad leg ik het eerst ’te laag’ op de onderste dwarsbalk van de achterwand. De hoogte tussen het werkblad en de tweede dwarsbalk van de achterwand is dan de hoogte van de steunen.

De steunen worden dan vastgezet onder het werkblad zodat het strak tegen de middelste balk van de achterwand zit. Dan kan het werkblad ertussen. Zelf moest ik even de hulp van een rubberhamer inroepen om deze klus te klaren.

Vervolgens moet de keuken even rechtstaan met de poten vooraan eronder om nog wat steunbalkjes af te meten. Om te vermijden dat de poten onderaan naar voor en naar achter kunnen schuiven maak ik nog een plankje vast op de onderste dwarsbalk van zowel de achterwand als de voorpoten.

Nadat het werkblad teruggeplaatst is komt het er op aan om subtiel maar toch voldoende te verstevigen door hier en daar een schroef in de keuken te draaien.

Zet de keuken recht en draai er nog een paar schroeven in. Als dat gebeurd is kunnen de bakjes erin en kunnen nog accessoires zoals een kookplaat of een kraantje toegevoegd worden.

En dan… zand, water, potten en pannen…

Resultaat

Tips & tricks

Zoals je misschien opgemerkt hebt heb ik het idee van een oventje/kastje onder het werkblad laten vallen. Dit ging uiteindelijk te klein worden en veel moeite kosten om het een beetje deftig te maken. De wand achter het werkblad bied voldoende werkruimte en kan met haken ingericht worden om potten, lepels, spatels en allerlei andere tools tegen op te bergen.

Uitbreidingen hoeven niet veel moeite te kosten. Wij hebben op de keuken een kraantje gemonteerd door simpelweg een plastic ‘cocktail’ vaatje van Hema vast te maken aan de achterwand. Eenvoudig bij te vullen en schoon te maken.

Conclusie

Het maken van een modderkeuken met pallethout is echt niet moeilijk, vooral omdat dit geen precisiewerk is. Enkel bij het uitzagen van de gaten voor de bakjes moet je zorgvuldig meten en zagen. Het werk dat nodig is om de modderkeuken te maken is verwaarloosbaar in verhouding met het speelplezier achteraf.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.