Zelf een boomhut maken
Welk kind droomt nu niet van een eigen boomhut? Een eigen plek, hoog boven de grond, waar je kan spelen, lezen en fantasie de vrije loop kan laten gaan. Die droom heb ik nu voor onze kinderen werkelijkheid gemaakt! In dit artikel deel ik mijn ervaringen en geef ik je een overzicht van hoe ik onze boomhut heb opgetrokken, van de fundering tot de finishing touch. We gaan kijken naar de planning, de materialen en de uitvoering, met een focus op duurzaamheid en upcycling.
De ideale locatie en fundering
Zoals je misschien al elders las op de blog, begon de zoektocht naar de perfecte plek voor een boomhut op een, achteraf bekeken, onlogische locatie: in het kippenhok. Waarom? Omdat we toen dachten dat het een eenvoudige oplossing was, waar de boomhut het uitzicht van de tuin niet te hard verstoorde. Maar deze locatie bleek niet erg aantrekkelijk als speelterrein. Dus, na enige overpeinzingen en een paar pintjes bier, besloten we op zoek te gaan naar een betere plek in de tuin.
De nieuwe locatie moest aan een paar dingen voldoen: goed bereikbaar, niet storend of té aanwezig in de tuin, en op een plek waar we de kleine avonturiers een beetje in de gaten kunnen houden. We kozen voor een plek dicht bij een oude boom. Deze biedt een beetje schaduw zodat het niet te heet wordt in het speelhuisje.
De fundering van de boomhut is de basis van het hele project, letterlijk en figuurlijk. We besloten om zes palen van kastanjehout te gebruiken, omdat dit hout behoorlijk resistent is tegen vocht en insecten. De palen met een diameter van 12cm zijn voor 1/3 van hun lengte ingegraven. Dat klinkt misschien overdreven, maar het is essentieel voor stabiliteit. De eerste foto toont vijf van de zes palen die al op hun plek staan.
Het plaatsen van de palen was niet ingewikkeld: even uitmeten waar ze moeten komen zodat er 2 palletten oppassen en boren maar! De tweede foto laat zien dat alle palen geplaatst zijn en de basis voor de paletten ligt.
Voor de palen echt vastgezet worden in de boorgaten is het verstandig om op de hoogte waar de palletten komen nog eens nameten en uitlijnen. De kinderen zijn al enthousiast over het nieuwe speelhuis, en ik bereid me voor voor de volgende stap: het bouwen van de vloer en draagstructuur. Tot die tijd, geniet van de rust – of niet, want het werk is nog niet gedaan!
De vloer en draagstructuur
Ik ben altijd een fan van een beetje upcycling. Logisch dus dat we net zoals bij de eerste boomhut paletten gebruiken voor de vloer. Paletten zijn niet alleen sterk en duurzaam, maar bieden ook een leuke, industriële uitstraling. Bovendien zijn ze veel betaalbaarder (of gratis) dan nieuwe houtplanken. De paletten liggen stevig op de structuur en vormen een solide basis voor de boomhut. Ik heb de paletten vastgezet aan de palen met stevige schroeven. De palen steken boven de paletten uit en zullen later dienst doen als draagstructuur voor het dak en de muren. Dit zorgt voor een stevige en duurzame constructie. Daarnaast heb ik al redelijk snel een omheining aan het balkon gezet om te voorkomen dat helpende kinderen van de vloer vallen. Dit is gedaan door een eenvoudige houten balustrade aan te brengen, die zowel veilig als esthetisch is.
Het dak
Na de vloer, was het tijd om aan het dak te beginnen. Dit was een van de meest uitdagende delen van het hele project. Ook hier heb ik kastanje palen gekozen voor de draagstructuur, niet alleen omdat ze sterk zijn, maar ook omdat ze goed passen bij de natuurlijke sfeer van de boomhut. Deze palen zijn bevestigd aan de bestaande structuur met stevige schroeven. De foto’s tonen hoe dit proces verliep. Het plaatsen van de schaaldelen was een beetje puzzelen. Deze planken met schors zijn niet alleen mooi, maar hebben ook een onregelmatige vorm waardoor het soms wat wisselen en schuiven was om to een gesloten dak te komen met zo weinig mogelijk planken. Met een sprookjesachtig uiterlijk in gedachten, hebben we de randen afgezaagd tot een minder strakke vorm. Gelukkig kwam het uiteindelijk allemaal uit! De schaaldelen geven de boomhut een unieke, natuurlijke uitstraling.
De muren
Na het succesvol bouwen van het dak, waarvoor we kastanje palen en schaaldelen hebben gebruikt, was het nu tijd om aan de muren te beginnen. We besloten opnieuw te upcyclen, want waarom nieuwe materialen gebruiken als oude materialen hergebruikt kunnen worden? De muren zijn gemaakt van resten van de schorsplanken, gecombineerd met het oude dak van de vorige boomhut.
We hebben oude kisten, waar de kasseien van onze oprit in geleverd werden, gebruikt voor de balustrade en het frame. Dit is een goedkope manier om materialen te hergebruiken en draagt bij aan de sprookjesachtige touch van de boomhut.
Het bevestigen van de planken voor de muren en de balustrade was een kwestie van zorgvuldig passen, zagen en vastmaken.
Finishing touches en speelplezier
Als het erom gaat boomhuisjes te bouwen, zijn het vaak de kleine details die de hele onderneming naar een hoger niveau tillen. Na het zware werk van het bouwen van daken en muren, kwamen we aan bij de finishing touches. We hebben aan de achterkant van het boomhuisje een paar vogelhuisjes, een bijenhotel en een insectenhuisje opgehangen. Niet alleen zijn deze dingen een leuke toevoeging aan de tuin, maar ze draagen ook bij aan een gezonde ecosystem. En dan die bloembakjes aan de balustrade: we hebben ze gevuld met felgekleurde bloemen die nu niet alleen de ogen van de kinderen vrolijk maken, maar ook de insecten aantrekken. Het resultaat? Een levendige, kleurrijke plek waar de kinderen zich kunnen ontspannen en spelen. Dit zijn de kleine dingen die het leven leuk maken, niet?
Het bouwen van de boomhut was een fantastisch project, vol uitdagingen en veel voldoening achteraf. Het resultaat is een unieke speelplek voor onze kinderen, gebouwd met aandacht voor detail en duurzaamheid. Met de juiste planning, materialen en een beetje doorzettingsvermogen kan iedereen zijn eigen droomboomhut realiseren. Het is meer dan alleen een speelhuis; het is een plek voor avontuur, creativiteit en onvergetelijke herinneringen!